Vælg side
Kolostomi (tyktarmsstomi)
Ved sygdomme som kræft i endetarmen, nerveskader ved endetarmsmusklen med svær inkontinens til følge er behandlingen oftest en kolostomi. Det er et stykke af tyktarmen, som efter fjernelse af det syge stykke tarm, lægges frem på maven, oftest i venstre side. Til at opsamle afføringen anvendes en lukket éngangs stomipose, som skiftes efter behov. Posen sidder fast på maven med en klæbende flade, som sikrer at posen sidder godt og sikkert. Der findes 1-dels poser, og 2-dels poser. På 1-dels poserne er pose og klæbeflade samlet i ét. Ved 2-dels poser består systemet af en klæbepladen og en pose, som klæbes eller kobles sammen med pladen. Begge posetyper er udstyret med et kulfilter, som tillader luft at komme ud uden lugtgener.
Lige efter operationen er afføringen flydende, men efter nogen tid, bliver afføringen mere fast. De fleste anvender stomipose til opsamling af afføringen. Der findes mange forskellige slags lukkede stomiposer på markedet. På hospitalet bliver du oplært i at pleje din stomi og i samråd med stomisygeplejersken finder du frem til et posesystem, som passer til dig.
Nogle kolostomiopererede kan evt. efter samråd med læge og stomisygeplejerske senere i forløbet oplæres i irrigation (en form for lavement man kan oplæres i selv at tage derhjemme, f.eks. hver 2. dag Det betyder at man i den mellemliggende tid kan nøjes med enten at bruge en minipose eller en prop, fordi der ikke kommer afføring. Om det er muligt, er meget individuelt. Spørg din stomisygeplejerske til råds om det kan være en mulighed for dig.